Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Gdyni

Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii w zakresie postępowania w przypadku podejrzenia zakażania

SARS-Cov-2 na fermie norek

1. Właściciel fermy lub lekarz weterynarii podejrzewający zakażenie wirusem SARS-CoV-2 norek lub innych łasicowatych powinien niezwłocznie skontaktować się z właściwym miejscowo powiatowym lekarzem weterynarii (PLW) w celu potwierdzenia lub wykluczenia zaistnienia choroby zakaźnej potencjalnie zagrażającej zdrowiu ludzi.

Zalecenia dla osób zarządzających fermą na której utrzymywane są zwierzęta futerkowe:

  • Wyznaczenie pracownika odpowiedzialnego za wdrożenie i nadzorowanie realizacji procedury oraz koordynującego działania w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia wstąpienia COVID- 19 u jednego z pracowników lub osób związanych z podmiotem nadzorowanym.
  • Kontrola i wzmocnienie stosowanych procedur mycia i dezynfekcji rąk przez wszystkich pracowników.
  • Restrykcyjne przestrzeganie zasad higieny osobistej — umieszczenie w widocznych miejscach opisów prawidłowego mycia i dezynfekcji rąk.
  • Zamontowanie dodatkowych pojemników do odkażania rąk w miejscach ogólnodostępnych oraz przed wejściami i wyjściami z obszarów przetrzymywania zwierząt.
  • Podzielenie pracowników pracujących na jednej zmianie na grupy, które nie mają ze sobą kontaktu, zwłaszcza podczas przerw, czy w szatni przed rozpoczęciem i po zakończeniu pracy; dodatkowo zalecane jest w miarę możliwości aby unikać krzyżowania się naturalnych dróg ich przemieszczania.
  • Obligatoryjne noszenie maseczek ochronnych w obrębie fermy, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów będących miejscem utrzymywania zwierząt.
  • Wstrzymanie się od prowadzenia audytów zewnętrznych, a w przypadkach koniecznych kontroli służb państwowych, kontrolerzy powinni być wyposażeni w jednorazową odzież i maseczki ochronne.
  • Prowadzenie obowiązkowych pomiarów temperatury u wszystkich osób wchodzących na teren fermy. Pomiaru dokonuje wyznaczony i odpowiednio przeszkolony pracownik, wyposażony w środki ochrony osobistej (maseczka, rękawiczki, i kombinezon jednorazowy). Za temperaturę graniczną, powyżej której należy podjąć działania przyjmuje się wynik 37.3 'C.
  • Przygotowanie pomieszczenia, które będzie służyło za czasową izolatkę dla osób, u których pomiar temperatury lub inne objawy mogą wskazywać na ewentualne zakażenie wirusem SARS-COV-2  Zalecić pracownikom chorym lub podejrzanym o chorobę bezwzględne pozostanie w domu (elastyczne podejście pracodawcy  i nie karanie za absencję), a w przypadku objawów wskazujących na COVID 19 pracownik powinien (w miarę możliwości) jak najszybciej powiadomić o tym pracodawcę.
  • Ograniczenie dostępu na fermę zwierząt nieprodukcyjnych i wdrożenie środków mających na celu wykluczenie z budynków zwierząt domowych, gryzoni, ptaków i innych dzikich zwierząt.

Zalecenia dla pracowników:

  • Nie należy podawać rąk na powitanie/ pożegnanie, bezpieczny dystans to ok. 2 m.
  • Nie należy dotykać rękami okolicy oczu, nosa i ust.
  • W trakcie kichania i kaszlu zasłaniać usta i nos chusteczką lub zgięciem ręki w stawie łokciowym.
  • Nie należy dotykać gołymi dłońmi włączników, klamek, poręczy i innych powierzchni dotykanych przez wiele osób.
  • Należy dokładnie myć ręce mydłem przez ok. 20 sekund oraz stosować alkoholowe środki do dezynfekcji rąk.
  • W przypadku objawów chorobowych, należy pozostać w dornu, a w sytuacji potencjalnego narażenia na kontakt z osobą zakażoną koronawirusem oraz objawów chorobowych wskazujących na zakażenie, należy natychmiast skontaktować się z powiatowym inspektorem sanitarnym, a także powiadomić o tym fakcie pracodawcę .
  • Należy traktować wszelkie powierzchnie dotykane przez wiele osób jako potencjalnie skażone wirusem.
  1. W przypadku otrzymania przez PLW informacji od jej właściciela lub za pośrednictwem Inspekcji Sanitarnej, o potwierdzeniu Covid 19 wśród osób zatrudnionych na fermie, pobiera on próby (wymazy) i przesyła do badań w PIWet-PIB w Puławach, a przypadku zwiększonych upadków pobiera od co najmniej 5 norek padłych (w czasie nie przekraczającym 48 h od padnięcia) narządy wewnętrzne, w szczególności płuca, tchawicę, jelita i nerki.
  2. W przypadku podejrzenia zakażenia zwierząt zaleca się następujące działania:
  • Ograniczenie dostępu do pomieszczeń i budynków, w których trzymane są zwierzęta produkcyjne.
  • Ograniczenie dostępu tylko do niezbędnego personelu. 
  • Zwiększenie poziomu ochrony indywidualnej pracowników podczas pracy z, lub w pobliżu chorych zwierząt.
  • Nie wywożenie z fermy zwierząt, karmy i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego do czasu wykluczenia lub potwierdzenia podejrzenia.
  • Odizolowanie od innych zwierząt, zwierząt podejrzanych lub z pozytywnym wynikiem testu na SARS-CoV2.
  • Zabezpieczenie pracowników, którzy muszą mieć kontakt z ww. zwierzętami w środki ochrony dróg oddechowych (np. maska z filtrem N95).
  • Nie używanie do czyszczenia sprężonego powietrza i/ lub wody pod ciśnieniem ani żadnych innych metod, które mogą powodować powstanie aerozolu z materiału zakaźnego.
  • Do czyszczenia i dezynfekcji miejsc potencjalnie skażonych SARSCoV-2 powinny być używane środki ochrony indywidualnej; w tym zakresie należy postępować zgodnie z instrukcjami producentów stosowanych środków czyszczenia lub dezynfekcji.
  • Osoby narażone na kontakt z chorymi zwierzętami powinny samodzielnie monitorować temperaturę ciała lub wstępowanie podejrzanych objawów przez okres 14 dni, licząc od dnia ostatniego takiego kontaktu.